به گزارش روابط عمومی حوزه هنری استان بوشهر، دبیر کارگاه آهنگ دیگر نخست با تعریفی از «شعر گفتار» عنوان کرد: شعر گفتار شعری است که در حوزه تخیل، شاعر از پتانسیل زبان گفتار و روزمره بهره میگیرد و قصد دارد با این رویکرد، زبان فاخر شعر را به فرهنگ کوچه نزدیک کند.
غلامرضاابراهیمی با اشاره به پیشینه شعر گفتار اظهار داشت: شعر گفتار یک میراث کهن است که ریشه در «گاتهای اوستا» دارد و این لایه بسیار پرظرفیت در خانه شعر فارسی به حیات خود ادامه داد تا به رگههایی در شعر حافظ و نیما و فروغ رسیده است؛ اما به طور گسترده جریان شعر گفتار را باید به شاعر نامدار معاصر «سید علی صالحی» نسبت داد.
ایشان ادامه داد: اگر انقلاب مشروطیت را نقطة عطفی در پیشینه شعر گفتار به شمار آوریم، بدون شک اوج این حرکت در تجربههای نوآورانه نیما یوشیج رقم می خورد. او در حوزه زبان مجموعه وسیعی از عناصر محیط اطراف از جمله واژگان بومی را به حوزه شعر وارد کرد و با فاصله گرفتن از بیان فاخر کلاسیک، به افق تازه لحن طبیعی و محاوره ای حرکت کرد.
ایشان افزود: در میان شاعران پس از نیما، سادگی و عامیانگی زبان در شعر فروغ فرخزاد از برجستگی بیشتری برخوردار است. او شعرش را بر پایه زبان محاورهای بنا نهاد و مجموعه وسیعی از لغات غیر ادبی متعلّق به اشیا عینی محیط زندگی شهری را به شعر خود وارد کرد؛ همین امر ضمن صمیمیتبخشی، زبان اشعارش را به آهنگ طبیعی کلام نزدیک میکند.
ابراهیمی با توجه به ویژگیهای شعر گفتار بیان داشت: شعر گفتار با بهرهمندی از زبان، لحن و وزن طبیعی، رو به سوی سادگی دارد؛ استفاده از فرهنگ کوچه، تکیهکلامها، مخاطب محوری، صمیمیت دکلماسیون طبیعی گفتار از جمله ویژگیهای شعر گفتار محسوب میشود.
دبیر کارگاه آهنگ دیگر افزود: پتانسیل شعر گفتار نه تنها در قالب های کلاسیک از جمله «غزل گفتار» بلکه در قالبهای مختلف شعر نو، سپید، ترانه و کودک قابل ردیابی است.
در بخش دوم جلسه به نقدوتحلیل شعری یک رباعی و غزلی از محمد صالح منصوری از اعضای فعال کارگاه پرداخته شد.
در پایان کارگاه هر یک از شاعران «دکتر راضیه قبادی، بهراد باغبانینیک، سید داود موسوی، حبیب سیروس، فرخنده شهابی، زهرا تعجب و مریم شیخیونی» آخرین اشعار خود را قرائت کردند و در مورد آنان به تحلیل و بررسی نشستند؛ پایان بخش کارگاه با خوانش و آواز شعری ترکی از «بهنام هنری» هنرمند هم استانی همراه بود.
گفتنی است کارگاه شعر آهنگ دیگر دوشنبه هرهفته، ساعت 17 در حوزه هنری استان بوشهر میزبان شاعران و شیفتگان گلزار ادب فارسی است.