دبیر کارگاه نخست با ارائهی تعریفی از شعر گفت: «شعر حادثهای است که در زبان روی میدهد»
غلامرضا ابراهیمی افزود: در زبان روزمره، کلمات «حالت اعتیادی مردهاند» و توجه ما را جلب نمیکنند؛ ولی در شعر با بهرهگیری از «نقشبندان خیال»، این مردگان زنده شوند و به جانهای تشنه و مشتاق «زندگی» ببخشند.
وی عنوان کرد: شاعر در شعر خود رویدادی تازه در اقلیم زبان انجام میدهد که خواننده میان «زبان شعری» او و زبان روزمره و عادی یا به قول ساختگرایان چک «زبان اتوماتیک» تمایز احساس میکند.
ایشان در ادامه با اشاره به رستاخیز کلمات در «گروه موسیقیایی» و «گروه زبانشناسیک» خاطرنشان کرد:
مجموعه عواملی نظیر وزن، قافیه، هماهنگی صوتی، موازنه، واجآرایی و... که زبان شعر را به اعتبار «آهنگ و توازن» و «جادوی مجاورت آوایی» امتیاز میبخشد، جزو گروه موسیقیایی محسوب میشود.
ابراهیمی افزود: عواملی همچون تشبیه، استعاره، ایهام، تشخیص، ایجاز و حذف که به اعتبار و عیار زیباییهای لفظی یا معنوی در نظام جمله به تعبیر بیدل دهلوی سبب «حشر معانی» میشود، در حوزه زبانشناسیک واکاوی میشود.
شاعر و منتقد بوشهری اضافه کرد: ازآنجاکه قوانین ادبیات و تحقیقات زبانشناسی هیچگاه نخواهد توانست راز سربهمهر شاهکارهای ادب فارسی را تعبیر و تحلیل کند، بنابراین هیچکس نمیتواند از شعر تعریفی جامعومانع عرضه کند.
در بخش دوم کارگاه پس از معرفی «منابع معتبر آموزشی» در حوزه شعر، داستان و نقد ادبی ایران و جهان، هریک از شاعران هم استانی آقایان «بهراد باغبانینیک، مهران بدیعی و سجاد ندومی» تازهترین سرودههای خود را قرائت کرده و در مورد آن بهنقد و تحلیل نشستند.
شایانذکر اینکه کارگاه شعر آهنگ دیگر «دوشنبه هر هفته» رأس ساعت ۱۸ بعدازظهر در «فرهنگسرای حوزه هنری بوشهر» میزبان شاعران و ادب دوستان گلستان پارسی است.